Jussi Airaksinen

Onko parkkisakkojen tarkoitus kiusanteko? Entäs näpistyssakkojen?

Yle uutisoi Rovaniemen parkkisakkojen kehityksestä ja pysäköintimaksutuotoista. Väärinpysäköinnistä rangaistaan parkkisakolla siksi, että väärinpysäköinnistä on haittaa liikenteen sujuvuudelle ja turvallisuudelle. Uutinen oli kuitenkin kirjoitettu melkoisen asenteelliseen sävyyn. Ihan vertailukohdaksi, pidin uutisen rungon ja sananvalinnat suunnilleen ennallaan ja tätähän voi pienillä muutoksilla käyttää näköjään muuhunkin uutisointiin. Mille seuraavanlainen uutinen näyttäisi? (Luvut ovat melkein hatusta heitettyjä, mutta oikean suuntaisia).

Myymälävaras varo: Suomi tienaa sakoilla enemmän kuin myymälävarkauksien vähenemisellä säästyvät kulut ovat nousseet

Robin Hoodien antama almu valtion pohjattomaan kassaan oli viime vuonna tarkkaan sanottuna 42,4 miljoonaa euroa.

Se tarkoittaa viitäkymmentäneljää tuhatta kyttien kirjoittamaa maksuviestiä kammarilla vuodessa. Noin 215 lappua joka arkipäivä.

Tämän vuoden saldo tulee olemaan vieläkin komeampi – tai rumempi, jos sitä katsoo liimanäpin silmin.

Keskimääräinen ansiotaso on viidessä vuodessa noussut kuudellasadalla eurolla. Pikaisesti laskettuna kaupungin lisätienesti päiväsakkojen kasvamisesta olisi tänä vuonna noin 13,1 miljoonaa euroa. Todennäköisesti suurituloisemmat näppärät kuitenkin ovat hieman tarkempia sakkolapun uhatessa, joten summa jää vähän pienemmäksi.

Juoksukaljojen aiheuttama hävikki on kaupoilla pysynyt käytännössä samana jo usean vuoden ajan.

Automarketit vie tuloja lähikaupoilta, mutta toisaalta taas niissä kirjoitetaan paljon sakkolappuja. Alepoissa ja Siwoissa näyttää helpommin lipsahtavan slurkkien haaviin kuin Prismassa ja kassit unohtuu helposti vuorata foliolla varashälyttimien varalta.

Valtiolla näpistelijät ovat mukava lypsylehmä. Valtion tulot sakkomaksuista ovat puolisen sataa miljoonaa euroa vuodessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ota kantaa tuohon kirjoitukseen, mutta kyllä pysäköintisakkojen mätkimisessä voisi noudattaa edes jonkinlaista kohtuullisuutta.

Sain itse pysäköintisakon, kun pysäköin automaattilippualueelle erään viraston kiinnioloaikana pudottaakseni kuoren ovessa olevasta postiluukusta. Auto oli aivan viraston kohdalla ja pysäköintilippuautomaatti oli viitisenkymmentä metriä kauempana. Jos olisin mennyt ostamaan lippua, siihen olisi kulunut moninkertainen aika kuin kuoren pudottamiseen suoraan luukusta ja palaamiseen autolle.

Kun käännyin takaisin, huomasin, että ahkera lappuliisa oli juuri kiinnittämässä terveisensä tuulilasiin. Kysyin häneltä, että eikö kuorta saa pudottaa matkalla lippuautomaatille. (Tosin en ollut aikonutkaan jättää autoa siihen muiden asioiden vuoksi, mutta ainahan sitä voi kysyä ...). Hän vastasi, että mitään asiaa ei saa toimittaa ennen lipun ostamista.

Toimituksen poiminnat