Jussi Airaksinen

Maatalouden tuottajahinnoista

MTK on tänään protestoinut ympäri Suomea alhaisia maatalouden tuottajahintoja myymällä pyttipannua tuottajahintaan (30c/annos). Asia on tärkeä, mutta kiinnostaisi kuulla, millaisia ratkaisuehdotuksia tilanteen korjaamiseksi olisi olemassa?

Suomen tuottajahinnat romahti muun EU:n tasolle Suomen liittyessä EU:hun. Siihen asti tuottajahinnat oli pidetty moninkertaisena ruoan tuontirajoituksilla. Nyt satamassa tai tehtaan portilla maksetaan raaka-aineesta saman verran riippumatta siitä, missä maassa se on tuotettu. Ruoan tuonnin rajoittamiseen tullimuurilla ei voida palata niin pitkään kun ollaan EU:n jäseniä.

Suomalainen maataloustuotanto on kuitenkin hyvin kilpailukyvytöntä kahdesta syystä. Ilmaston vuoksi täällä on niin lyhyt kasvukausi, että vuodessa saadaan vain yksi sato. Toisekseen tilakoot ovat hyvin pieniä skaalaedun näkökulmasta.

Liittymisneuotteluissa tämä ongelma tiedostettiin varsin hyvin. Ongelma yritettiin ratkaista neuvottelemalla Suomelle pysyvä poikkeus EU:n jäsenehtoihin. Toisin kuin muut EU-maat, Suomi saa maksaa kansallista maataloustukea ja jopa enemmän kuin EU-tukien osuus. Esimerkiksi Ruotsi ja Tanska ovat tästä hyvin näreissään.

Koska maataloustuet käyvät hyvin kalliiksi myös EU:lle, uutta tukikelpoista peltoalaa ei saa enää raivata. Tukipolitiikalla peltoalan saatavuuteen luotiin siis keinotekoinen niukkuus. Tämä on johtanut siihen, että myös kansalliset maataloustuet ovat kapitalisoituneet peltoalan hintaan. Meillä pellon hinta on mennyt todella railakkaasti ohi vertailukelpoisten maiden ja osaltaan myös kehittynyt sijoituskohteeksi, jota viljelijä vaan vuokraa sijoittajalta.

Mitenkäs ratkaistaan tilanne?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Asian voivat pysyvästi ratkaista vain suomalaiset kuluttajat. Suomessa tuotetuista maataloustuotteista pitää olla valmiutta maksaa korkeampaa hintaa kuin ulkomailta tuodusta. Hinnan pitää kattaa tuotantokustannukset. Lisäksi viljelijälle pitää jäädä palkkaosuus, jolla hän perheineen tulee toimeen.

Tarvitaan siis melkoinen asennemuutos. Toisaalta ei liian pienten tilojen ylläpitoon ole mahdollisuuksia. Ne eivät pärjää kilpailussa, minkään tason hinnoilla, kun tuotantomäärät ovat pieniä. Pelkästään lainsäädännöllä asia ei ole hoidetavissa. Vastaan tulevat vapaakauppasopimuksen ehdot. Kuluttajat ovat ratkaisijan paikalla ja maatalousosuuskunnat, jolloin yksittäisen tilan koolla ei ole merkitystä.

Käyttäjän jussiairaksinen kuva
Jussi Airaksinen

Ei sopimuksia tulkita niiden sisällysluettelon perusteella. Määräaikaiset poikkeukset meni jo (esim. alkoholin matkustajatuonnin rajoittaminen).

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Olennaista eli petos on, että kaikki maatalousartiklat ovat liittymisasiakirjassa vain siirtymäkauden tukia.

Valtiovalta väitti vuonna 1994 ennen EU-kansanäänestystä, että 141- ja 142-artiklat ovat pysyviä tukia.

Keskeinen EY-neuvottelija Antti Kuosmanen paljasti vaalipetoksen vuonna 1999, hätäisesti pois myynnistä vedetyssä kirjassaan.

Vaalipetos riittää kirjan pikaiseen hävittämiseen.

Toimituksen poiminnat