*

Jussi Airaksinen

Yliopistolain hengen vastaisesti toimitaan ennen sen voimaansaattamista

Olen pöyristynyt. Esitystä uudeksi yliopistolaiksi voi ihan perustellusti pitää täysin epäonnistuneena. Tavoitteet esityksessä ovat kyseenalaisia, valitut keinot eivät todennäköisesti edistä näihin tavoitteisiin pääsemistä ja kyse on lakiteknisesti (tietoisesti) aivan järkyttävän suttuisesta luomuksesta. Halusin aiemmin elää siinä uskossa, että osin lain huonous johtuu järkyttävän ammattitaidottomasta valmistelusta, mutta nyt näyttääkin siltä, että ratkaisut ovat täysin tietoisia. En aio tässä käydä läpi niitä kymmeniä ongelmakohtia, joita lakiehdotuksessa on vaan sensijaan haluan korostaa, että lain hengen vastaisesti toimiminen on tehty mahdolliseksi ja näin on alettu toimia jo ennen kuin laki on edes saatettu voimaan!

Sain lukea Uljaasta, että Itä-Suomen yliopistoon on valittu kollegio. Kollegion on tähän asti tullut edustaa kolmikantaa kuten hallituksenkin.

Uudessa lakiesityksessä kollegio valitsee ainoastaan puolet hallituksen jäsenistä jotka tulevat yliopiston ulkopuolelta(itsehallinnon lisäämistä?) ja monarkistista perinnettä soveltaen hallitus valitsee itse tulevien hallituksien kolmikannan edustajat. Nythän kävi niin, että nykyinen hallitus myönsi itselleen jatkoaikaa. Hallitus on yliopiston korkein päätöksentekoelin ja hallituksen ei tarvitse nauttia kenenkään luottamusta toimiakseen. Tämä jättää mahdollisuudet melkoisen despoottiseen toimintaan.

Näyttää kuitenkin olevan tietoinen ratkaisu, ettei kollegion muodostamista ole kirjoitettu lakitekstiin auki. Hallituksen esityksessä eduskunnalle uudeksi yliopistolaiksi sanotaan aivan selkeästi perusteluosassa, että kollegion kolmikantaan valitsee kukin ryhmä edustajat keskuudestaan. Tätä ei kuitenkaan ole kirjattu itse lakitekstiin.

Porsaanreikää käytettiinkin jo tässä vaiheessa kun laki ei ole edes vielä voimassa. Perusteluosan mukaan esimerkiksi opiskelijoiden edustus kollegiossa olisi tullut päättää opiskelijoiden keskuudessa kuten tähänkin mennessä. Kuitenkaan ylioppilaskuntia ei ole kuultu lainkaan koko asiassa vaan hallitus on itsenäisesti päättänyt opiskelijoiden puolesta, ketkä edustavat opiskelijoita vaalikollegiossa. Eli käytännössä hallitus on valinnut itse itsensä ketään kuulematta, eikä erottamattoman kaikkivaltiaan hallituksen tarvitse olla vastata tekemisistään sen enempää yliopistolle, opetusministeriölle tai kenellekkään muulle.

Ei kai se sitten opiskelijoille kuulu, ketkä opiskelijoita edustavat. Looginen jatke tälle on se, että eduskunta ilmoittaa, ettei vaaleja järjestetä koska hallitus on myöntänyt eduskunnalle jatkokauden.

Mielenkiinnolla odotan, millaiseksi Itä-Suomen yliopiston johtosääntö tulee muovautumaan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat